Filter vín

Filter vín

Slamové víno

Najkrajší prírodný dezert a zároveň majstrovstvo vinára je výroba slamového vína. Začína to dokonale zdravým hroznom v ideálnej zrelosti. Ani je moc skoro, keď ešte nie je hrozno fenologicky zrelé a zároveň ani neskoro, aby v hrozne takzvane nespadli kyseliny. A ako viete, najkrašie dezerty sú vždy sladkokyslé, tak ako pravý med od včelára. Doslova špecialisti na výrobu slamového vína sú vinári zo značky Víno z dvora. Nemenej skvelé sladké slamové vínka nájdete aj v Chateau Topoľčianky

Po zbere hrozna nastáva dosúšanie hrona. Poznáme dva vinárske postupy, ako správne dosúšať hrozno. Prvým je naukladanie na slamu, druhým zavesenie strapcov na špagátiky a prevesenie cez stropné trámy. Takto pripravené hrozno sa suší minimálne niekoľko týždňov až mesiacov aby sa odparilo čo najviac prebytočnej vody. Zároveň sa hrozno neustále kontroluje, aby ho nenapadla pleseň.

Až potom dôjde k samotnému spracovaniu na rmut, kvaseniu a následnej finalizácií vo forme slamového vína. Bohaté a úchvatné vínka plné koncentrovaných vôní a chutí medu, sušených byliniek, kandizovaného ovocia a ušľachtilých tónov. Nezabudnite si pozrieť aj na našu ponuku ľadového vína