Rozlúštenie hádanky pod názvom Frizzante

Sekty prinášajú do našich pohárov radostnú atmosféru a skvelé letné osvieženie, ale sú aj neodmysliteľnou súčasťou slávnostných príležitostí. Na etiketách fliaš i v menu reštaurácií sa často stretávame s pojmami ako Frizzante alebo Spumante. Ak ste sa už pozastavili nad otázkou, čo tieto pojmy znamenajú a aký je medzi nimi rozdiel, ale nestihli ste túto záhadu preskúmať, tento článok je určený práve vám.

Čo to znamená, ak je víno Frizzante?

Frizzante je termín odvodený od talianskeho slova „frizzare“, čo znamená „iskriť“, a do slovenčiny by sa dal preložiť ako „perlivý“. Sekty, ktoré sú frizzante, teda perlivé, obsahujú menej bubliniek a majú menší tlak vo fľaši než sekty nesúce označenie Spumante, ktoré by sa zase dali v slovenčine označiť ako “šumivé”. To znamená, že perlenie je jemnejšie a menej perzistentné, čím vyvoláva menej výrazný pocit v ústach. Pri sektoch frizzante je tlak vo fľaši do 2,5 baru (pri Spumante je to od 3 barov vyššie), často sa na fľaši používa skrutkový uzáver a vždy sa vyrába metódou Charmat, pri ktorej víno dozrieva vo veľkých oceľových tankoch na rozdiel od prácnej klasickej metódy, ktorou sa výroba francúzske Champagne, pri ktorej víno dozrieva priamo vo fľaši. Naproti tomu vína Spumante, ktoré sa môžu vyrábať použitím oboch metód, prechádzajú dlhším procesom sekundárnej fermentácie, ktorý vedie ku vzniku väčšieho množstva CO2, čo má za následok perlivejšiu štruktúru a živší senzorický zážitok.

Rozdiel medzi Prosecco a Frizzante

Často sa stretávame s otázkou, aký je rozdiel medzi Proseccom a Frizzante a treba povedať, že v tomto prípade ide o zle položenú otázku. Jedná sa totiž o dve odlišné kategórie - Prosecco sa vyrába v presne stanovenej oblasti regiónu Veneto v Taliansku výlučne z odrody Glera. A hoci Prosecco môže byť Frizzante alebo Spumante, termín Frizzante sa používa aj v prípade iných druhov talianskych perlivých vín vyrobených mimo oblasti Veneto a z iných odrôd vo forme bielych i ružových sektov. Tu treba určite spomenúť Pignoletto z oblasti Emilia-Romagna, ktoré sa vyrába z odrody Grechetto Gentile, ale príklady vín v štýle frizzante by sa určite dali nájsť v každom vinárskom regióne Talianska.

Nielen Prosecco môže byť Frizzante

Víno frizzante však zďaleka nie je záležitosť špecifická pre Taliansko a tento štýl sa hojne vyskytuje aj ďaleko za jeho hranicami, aj keď v každej krajine má iné pomenovanie. V Španielsku je to vino de aguja, v Portugalsku zase vinho frizante z dobre známeho Vinho Verde. Aj v samotnej kolíske Champagne, teda vo Francúzsku, je jemne perlivý Muscadet - vin pétillant - absolútnou klasikou. Mnoho milovníkov vína v Nemecku si zase nevie leto predstaviť bez rizlingu v štýle perlwein.

Slovenské vína a Frizzante

Veľká popularita Prosecca samozrejme nezostala bez povšimnutia ani u slovenských vinárov. Mnohí z nich majú dnes v ponuke biele aj ružové perlivé vína, ktoré v názve nesú označenie frizzante (Myslík Winery, Golguz, Pivnica Radošina, Chateau Topoľčianky, či Chowaniec & Krajčírovič). Väčšinou ide o polosuché a polosladké perlivé vína, ktoré sa sýtia pridaním plynného CO2 pred fľašovaním. Takéto vína sa najčastejšie vyrábajú z aromatických odrôd, ako Iršai Oliver, Muškát Moravský, či Pesecká Leánka a často aj ako cuvée z viacerých odrôd. Populárne sú dokonca aj sýtené ovocné vína. Niekoľko slovenských vinárov dnes na sýtenie využíva CO2, ktoré zachytávajú pri kvasení svojich vlastných vín, čím zlepšujú senzorické vlastnosti svojich perlivých vín.

Ľahké a dostupné

Vína frizzante sú určite hodné objavovania. Ich jemné perlenie príjemným spôsobom zvýrazňuje chuť vína a ponúka skvelé letné osvieženie bez veľkého prievanu v peňaženke. Ak si ho otvoríte pri grilovačke s partiou na terase, bublinky určite ani nestihnú vyprchať. Keď príde čas na oslavu, ku ktorej patrí zvuk korku letiaceho z poriadne natlakovanej fľaše, k dispozícii máte celý vesmír sektov od odležanejšieho Prosecca Spumante, cez španielsku Cavu až po pravé brioškové Champagne.

 

 

Nedávne články

Cava: španielska šumivá symfónia

Cava: španielska šumivá symfónia

V severovýchodnom kúte Španielska, uprostred slnkom zaliatych viníc Katalánska, vzniká šumivý skvost, ktorý ponúka bohatú symfóniu chutí, tradícií a vinárskeho umenia. Cava si vydobyla svoje pevné

Čítať ďalej