Filter vín

Filter vín

Prosecco

Viac o odrode

Odroda Prosecco sa v Taliansku nazýva aj Glera. Svoj pôvod má v Slovinsku, no najväčšiu slávu získala vďaka šumivému vínu rovnakého mena, teda Prosecco. Pestuje sa v regióne Veneto, pričom najznámejšie sú oblasti Conegliano a Valdobbiadene. Prosecco vzniká druhotnou fermentáciou v nerezových tankoch pod kontrolovanou teplotou, teda metódou Charmat. Rozhodne nejde o dodávanie CO2 do hotového vína, takéto sa nazýva Frizzante a s pravým Proseccom nemá nič spoločné.

Poznáme niekoľko tried Prosecca, základna je DOC, vyššia rada Prosecco Superiore DOCG. Ročníkové vína sa udávajú prívlastkom Millesimato. Podľa zvyškového cukru sa delia rovnako ako pravé Šampanské, základom je suché Brut, potom sladšie Extra Dry, pokračujeme Dry. Sladšie Prosecco sa robiť nezvykne. Takzvané Dolce, teda sladké šumivé vína väčšinou robia výrobcovia z iných odrôd napríklad z Moscata.

Prosecco je najobľúbenejší sekt na svete, svojou populariou už dávno prekonalo slávnejšie Šampanské, naviac je cenovo dostupné a pre bežného konzumenta aj ďaleko ľahšie pochopiteľné. Ochutnajte, možno mu podľahnete aj Vy.

Stránky