HR Winery

HR Winery

Vinársto a vinohrady sa nachádzajú v južno-slovenskej vinohradníckej oblasti v obci Gbelce a okolí v údolí medzi riekami Dunajom a a Hronom, kde je pestovanie hrozna tradíciou už od pradávna a je typické pre túto oblasť. V roku 1950 bolo založené poľnohospodárske družstvo ktoré sa zaoberalo aj pestovaním hrozna a výrobou vína. Zmena režimu sa podpísala na poklese pestovania a vinárčenia.
V roku 1990 vznikol súkromný podnik ktorého majiteľom je pán Ing. Róbert Halász. Začalo sa obnovovanie a rozširovanie vinohradníctva. Vinárstvo bolo v roku 2012 zrekonštruované a rozšírené, vybavené modernou technológiou, ktorá umožnila realizáciu sledovaného cieľa.

Výroba vína prebieha za pomoci najmodernejšej technológie reduktívnou metódou. Cieľom tejto metódy, chladenia a riadeného kvasenia je zachovanie typickej arómy a chuti pri každej odrode. Červené vína dozrievajú v 1500l dubových sudoch alebo v 225l barikoch. Po 6-18 mesiacoch sa tieto vína prejavujú jedinečnou arómou a typickým odrodovým charakterom.

Spoločnosť HR Winery má 280 hektárov viníc, ktoré sa nachádzajú v obci Gbelce a v oklí na šiestich plochách. ( Szedres, Párizs, Papföld, Harasztos, Kaparás a Malá Belá) Zo širokého sortimentu odrôd sa na spracovanie dostanú len vybrané odrody najlepšej kvality.