Karel Průša Vinařství na Soutoku

Viac o vinárstve
Karel Průša Vinařství na Soutoku

Vinařství Na Soutoku je rodinné vinárstvo, ktoré vzniklo v roku 2011. Založil ho Ing. Karel Průša, CSc., vyučený vinár s titulom CSc. z mikrobiologie. Profesne se zaoberá vínom už od roku 1972. O výrobu sa stará jeho syn, Ing. Karel Průša ml., absolvent odboru Biochemie a biotechnologie a oboru Technologie potravin na pražské VŠCHT. 

Poloha vinárstva, ktorá je ideálna pre skvelý prístup do všetkých moravských vinárskych podoblastí, bola zároveň inšpiráciou pre vznik unikátneho projektu – vytvoriť kolekciu vín najvýznamnejších moravských odrôd, ktoré boli vyprestované v tých vinohradoch, kde sa im polohou najviac darí.

U nás vo vinárstve napríklad vyrábame vína z odrody Rizling vlašský, ktorá rástla na viniciach Mikulovského regionu, ktorý poskytuje najlepšie hodnotené „Vlašáky“. Podobne vyrábame napríklad Sauvignon zo Znojemska, André a Chardonnay z Velkopavlovické podoblasti atď..
Spracovanie hrozna prebieha čo najrýchlejšie a technologické vybavenie, na ktorom spracovanie prebieha predstavuje to najmodernejšie, čo sa dnes vo vinárskej technológií používa.

Samotný spôsob výroby je u nás postavený na kombinácií tradičných postupov, ktoré reflektujú zvyky a tradície výroby vína na Morave, s najmodernejšími postupmi.

Veľkým zdrojom informácií sú pre nás predovšetkým skúseosti a prax, získané pri dlhodobých návštevách v rôznych svetových vinárstvach, predovšetkým v Čile, Argentíne, USA, Austrálií a na Novom Zélande. Odtiaľ sme napríklad priniesli technológiu chladenia rmutu suchým ľadom a s ňou súvisiacu až niekoľkotýždňovú studenú maceráciu, ako aj veľkú časť technologickej výroby červených vín.