Mátyás

Mátyás

Prvé flaškované vína opustili našu pivnicu v roku 2005. Výrobou vína sme sa zaoberali už oveľa dávnejšie. Ako každá rodina v Novej Vieske, pôvodne aj tá naša vlastnila iba menší vinohrad pre vlastnú potrebu. Tento malý vinohrad a k nemu aj stará pivnica boli našim dedičstvom, takisto, ako láska k vínu. Náš príbeh sa začína v roku 2003, odkedy postupne rozširujeme našu pivnicu. Za 6 rokov sme sa dostali tam, kde sme dnes. To znamená 12 ha viníc a k tomu malé vinárstvo.

Pri pestovaní sme prešli na ekologické vinohradníctvo, teda nepoužívame herbicídy, pesticídy ani žiadne umelé hnojivá, ktoré by prekryli minerálne látky dostávajúc z pôdy do hrozna a vína. Proti hubovým chorobám sú použité iba tradičné kontaktné (meď, síra) a biologické (výťažky z byliniek) prípravky, a aj tie iba v obmedzenom množstve.

V snahe dosiahnuť čím vyššiu kvalitu hrozna, úrodu redukujeme na 1-1,5 kg na jednom koreni. Pri výrobe vína taktiež uprednostňujeme tradičné metódy vinifikácie pred reduktívnou technológiou a sudové kvasenie a zrenie. Okrem síry pre stabilizáciu vína nepoužívame žiadne pomocné preparáty, ani ušľachtilé kultúry kvasiniek, ktoré síce uľahčujú život vinárom, ale do vína vnášajú cudzie tóny. Našou snahou je vyrobiť také vína, ktoré čo najviac odzrkadľujú terroir našich vinohradov.