Filter vín

Frankovka modrá

Viac o odrode

Veľmi stará odroda, pravdepodobne pôvodom z Rakúska, kde je aj veľmi obľúbená. Oficiálny názov má Blaufränkisch. Okrem Rakúska, je rozšírená aj v krajinách Nemecko, Morava, Slovensko a Maďarsko. Frankovka modrá dozrieva o niečo neskôr a prospieva jej so zberom počkať čo najdlhšie. Vína z Frankovky zvyčajne obsahujú vždy viac kyselín a výraznejšie triesloviny. Vína môžu dosiahnuť korenistú, plnú chuť a dá sa v nich rozlíšiť zrelé ovocie a škorica. Vína z tejto odrody sa dajú dobre skladovať a sú vhodné na dlhšie dozrievanie vo fľaši.

Kvalitná Frankovka sa hodí k pečenému mäsu, husi i kačici. Takisto sa k vínu hodí divina. Zo syrov sa výborne hodí Niva a iné plesňové syry. Víno si môžete dopriať aj k cestovinám, prípadne k pizzi.