Filter vín

Sauvignon

Viac o odrode

Patrí k starým odrodám pochádzajúcim z Francúzska, pravdepodobne z okolia Bordeaux alebo z vinárskych oblastí na Loire. Vznikol pravdepodobne krížením odrôd Tramínu a Chenin blanc. Občas sa ešte vyskytuje mutácia Sauvignon gris a Sauvignon rosé. Sauvignon gris sa vyznačuje vyššou cukornatosťou ale menšou arómou.

Odroda Sauvignon patrí k jedným z najvhodnejších k pestovaniu v severných oblastiach. Vína dorobené v zahraničí sú väčšinou plné a často majú minerálnu príchuť, ktorú ovplyvňujú kremičité pôdy alebo vína telnaté pestované na hlinitch pôdach.V menej úrodných rokoch v severnejších oblastiach, keď je vyššia vzdušná vlhkosť vznikajú žihľavové, trávnaté a paprikové tóny vo vôni i v chuti. Pri vyššom slnečnom svite za začínajú objavovať v hrozne ovocné tóny.

Chuť býva dlhotrvajúca korenistá, má výraznejšie kyselinky a veľkú škalu trávnatých a žihľavových tónov, objavujú sa až ovocné tóny. V chuti a vo vôni sa dajú rozpoznať: čierne ríbezle, kiwi, egreš, broskyňa,melón, nektarinky. V sladkých vínach sa môžu objaviť pomaranče, ananás, marcipán, marhule občas sa objaví aj tropické ovocie.

Suché vína sú vhodné ako aperitív alebo k studeným predkrmom. Vhodné sú ako doplnok ku kozím syrom. Zrelé a plné vína sú vhodné ku koreneným jedlám, cestovinám s gorgonzolou alebo rybou omáčkou. Ďalej sa hodia k varenej šunke alebo bielemu mäsu so smotanovými omáčkami, vhodné sú aj k údeným rybám. Neskoré zbery a výbery sa hodia k sladkým dezertom.