Filter vín

Filter vín

Svätovavrinecké

Pochádza z oblasti Alsaska vo Francúzsku, odkiaľ sa ďaľej rozšírila do Švajčiarska a do Nemecka. Začiatkom minulého storočia sa dostala až do strednej Európy. V súčastnosi je jeho pestovanie najrozšírenejšie na Morave. Na Slovensku je to druhá najpestovanejšia modrá odroda, hneď po Frankovke modrej. Je zaujímavé, že v krajine pôvodu už táto odroda prakticky vymizla.

Odroda je stredne odolná voči mrazu, darí sa jej na suchších stanovišťiach. Pri vyššej vlhkosti sú strapce náchylné na tvorbu hniloby. Môžeme povedať, že pestovanie nie je náročné, vzhľadom na bohaté úrody, ktoré vinič produkuje. Víno dorobené zo Svätovavrineckej odrody sa vyznačuje tmavou, sýto červenou farbou, môžeme povedať až tmavorubínovým prípadne červenofialovým odtieňom. Vo vôni, najmä u mladých vín sú zreteľne rozpoznateľné tóny čiernych višní. Neskôr sa objavujú čierne ríbezle a sušené slivky. Chuť je príjemne trpká, plná, jemne zamatová s príjemným pomerom kyselín a trieslovín.

Svätovavrinecké, ako väčšina modrých odrôd sa hodí k divine, údeným či tmavým mäsám. Je vhodné, aj ako kombinácia ku korenenému, pikantnému morčaciemu alebo bravčovému mäsu, ako aj k pochúťkam z husi alebo kačici.V studenej kuchyni sa používa ako skvelý doplnok ku zrelým aromatickým syrom.