Filter vín

Filter vín

Tramín červený

Pôvod odrody Tramín červený je nejasný. Vznikol pravdepodobne volným krížením lesným viničom. Aj keď nepoznáme jej zdrod, Tramín je jednou z najstarších odrôd.

Vína z Tramínu su rozpoznateľné podľa výraznej omamujúcej vôni a korenitosti v chuti. U vyšších prívlastkov sa dá rozoznať sladko-medová vôňa hrozienok. Chuť Tramínu sa výrazne odlišuje od ostatných odrôd. Zvyčajne je plné, extraktívne a máva menej kyselín. Máva dlhú dochuť.

Ak rozmýšlate kedy otvoriť Tramín, určite využite slávnostnejšiu príležitosť. Ak víno dobre vychladíme, hodí sa ako aperitív, ale taktiež ho môžeme použiť pri ukončeniu stolovania. Často sa používa k predjedlám, ako napríklad husacia paštéta. Suchý Tramín je výborny k rybe, sladký naopak k dezertom. Vďaka neobvyklej vôni a plnej chuti sa Tramín červený hodi aj ku korenistým či exotickým jedlám.

Stránky