Barolo a Barbaresco

Barolo a Barbaresco: Poznáte rozdiel?

Barolo a Barbaresco sú pravdepodobne dve najznámejšie a najprestížnejšie vína v Taliansku, zhodou okolností obe pochádzajú z regiónu Piemont na severozápade krajiny. Tieto dve vína sa veľmi často navzájom porovnávajú a považujú sa za "kráľa a kráľovnú" vinárskej oblasti Piemont. Skúsme si spolu rozobrať, čím sú Barolo a Barbaresco jedinečné a prečo sú tak veľmi vyhľadávané milovníkmi vína na celom svete.

Barolo

Barolo je červené víno, ktoré sa vyrába z odrody viniča Nebbiolo. Je známe svojou robustnou a plnou chuťou s tónmi čiernych čerešní, okvetných lístkov ruží a sladkého drievka. Víno zreje minimálne tri roky a v závislosti od výrobcu a ročníka môže dozrievať oveľa dlhšie. Barolo sa považuje za jedno z najtanickejších a najintenzívnejších vín v Taliansku a často sa opisuje ako víno s "mužským" chuťovým profilom.

Jedným z dôvodov, prečo je Barolo tak vysoko cenené, je skutočnosť, že sa vyrába v relatívne malom regióne, kde sa na produkciu hrozna Nebbiolo na víno Barolo využíva len približne 3 000 hektárov viníc. Táto malá výrobná plocha spolu s prísnymi predpismi, ktorými sa riadi výroba vína Barolo, prispievajú k tomu, že víno je vysoko kvalitné a stále dobré z ročníka na ročník.

Barbaresco

Barbaresco je tiež červené víno vyrábané z odrody Nebbiolo. Toto víno sa však považuje za ľahšie a elegantnejšie ako Barolo a jeho chuťový profil sa často opisuje ako "ženský". Víno zreje minimálne dva roky a často sa považuje za prístupnejšie a ľahšie piteľné ako Barolo.

Vínna cesta Piemont

Podobne ako Barolo, aj Barbaresco sa vyrába v malej oblasti, kde sa na produkciu hrozna Nebbiolo na víno Barbaresco využíva len približne 1 000 hektárov viníc. Oblasť výroby vína Barbaresco sa nachádza v blízkosti mesta Alba a toto víno sa považuje za jeden z najlepších prejavov hrozna Nebbiolo.

Rozdiely medzi Barolom a Barbarescom

Hoci sa vína Barolo aj Barbaresco vyrábajú z tej istej odrody hrozna a pochádzajú z toho istého regiónu, medzi týmito dvoma vínami existujú niektoré zásadné rozdiely. Najvýraznejšími rozdielmi sú chuťový profil a proces zrenia.

Barolo je známe svojou robustnou a plnou chuťou s vysokým obsahom trieslovín a intenzívnymi tónmi čiernej čerešne a sladkého drievka. Víno zreje minimálne tri roky a môže dozrievať aj oveľa dlhšie, čo pomáha zjemniť taníny a zvýrazniť komplexné chute a vône.

Barbaresco sa naopak považuje za ľahšie a elegantnejšie, s jemnejšou štruktúrou tanínov a prístupnejším chuťovým profilom. Víno zreje minimálne dva roky, čo pomáha rozvíjať vône a chute vína, ale nedáva mu taký intenzívny a komplexný chuťový profil ako Barolo.

Ďalším kľúčovým rozdielom medzi Barolom a Barbarescom je oblasť výroby. Hoci obe vína pochádzajú z regiónu Piemont v Taliansku, výrobná oblasť pre Barolo je väčšia a rozľahlejšia, zatiaľ čo výrobná oblasť pre Barbaresco je menšia a koncentrovanejšia. Tento rozdiel v oblasti výroby môže ovplyvniť chuťový profil vína, pretože pôda a podnebie v každej oblasti sú odlišné.

Odporúčame ochutnať:

Pico Maccario Barolo DOCG 2018 - Toto fantastické červené zrelo 18 mesiacov v slavónskych dubových sudoch a následne 12 mesiacov vo fľaši. Víno je komplexné a intenzívne, s prekrásnymi tónmi kvetov, červeného ovocia a množstva ušľachtilých tónov. Víno, ktoré poteší teraz, aj za roky rokúce v archíve.

História odrody Nebbiolo: Cesta časom

Nebbiolo je odroda hrozna s dlhou a bohatou históriou, ktorá siaha až do stredoveku v regióne Piemont na severozápade Talianska. Dnes sa Nebbiolo považuje za jednu z najlepších a najvyhľadávanejších odrôd hrozna na svete a je hlavnou zložkou dvoch najznámejších talianskych vín: Barolo a Barbaresco. V tomto príspevku na blogu sa budeme venovať histórii odrody Nebbiolo od jej vzniku až po jej súčasné postavenie jednej z najznámejších odrôd hrozna na svete.

Pôvod Nebbiolo

Presný pôvod odrody Nebbiolo nie je známy, ale predpokladá sa, že vznikla v talianskom regióne Piemont. Predpokladá sa, že názov "Nebbiolo" pochádza z talianskeho slova "nebbia", čo znamená "hmla". Je to preto, lebo táto odroda hrozna je známa tým, že sa z nej vyrábajú vína s vysokým obsahom alkoholu, ktorý môže u konzumenta spôsobiť "hmlistý" efekt.

Nebbiolo sa v historických dokumentoch prvýkrát spomína v 13. storočí a v 14. storočí sa už v regióne Piemont pestovalo vo veľkom rozsahu. Táto odroda hrozna sa považovala za vysoko kvalitnú a často bola vyhradená pre miestnu šľachtu a bohatých.

Vzostup slávy

V 19. storočí získalo Nebbiolo medzinárodné uznanie a začalo si získavať popularitu aj mimo regiónu Piemont. Odroda sa vyvážala do Francúzska a ďalších krajín a stala sa jednou z najvyhľadávanejších odrôd hrozna na svete. K tejto popularite prispela najmä vysoká kvalita a komplexný chuťový profil vín Nebbiolo.

Nebbiolo dnes

Dnes sa Nebbiolo považuje za jednu z najlepších odrôd hrozna na svete a je hlavnou zložkou dvoch najznámejších talianskych vín: Barolo a Barbaresco. Tieto dve vína sa považujú za "kráľa a kráľovnú" vinárskej oblasti Piemont a obe sú veľmi vyhľadávané milovníkmi vína na celom svete.

Okrem Barola a Barbaresca sa Nebbiolo používa aj na výrobu ďalších vysokokvalitných talianskych vín, ako sú Gattinara, Valtellina Superiore a Langhe Nebbiolo. Tieto vína sú známe svojou plnou a intenzívnou chuťou s tónmi čiernych čerešní, okvetných lístkov ruží a sladkého drievka.

Nebbiolo je odroda hrozna s bohatou a fascinujúcou históriou, ktorá siaha až do stredoveku v talianskom regióne Piemont. Dnes sa Nebbiolo považuje za jednu z najlepších odrôd hrozna na svete a je hlavnou zložkou dvoch najznámejších talianskych vín: Barolo a Barbaresco. Či už ste nadšencom vína, alebo len oceňujete históriu a dedičstvo najlepších odrôd hrozna na svete, Nebbiolo je odroda, ktorú sa oplatí preskúmať.

Nedávne články

Cava: španielska šumivá symfónia

Cava: španielska šumivá symfónia

V severovýchodnom kúte Španielska, uprostred slnkom zaliatych viníc Katalánska, vzniká šumivý skvost, ktorý ponúka bohatú symfóniu chutí, tradícií a vinárskeho umenia. Cava si vydobyla svoje pevné

Čítať ďalej