Brunello di Montalcino: klenot toskánskych viníc

Brunello di Montalcino sa medzi červenými vínami z Talianska týči ako diamant. Výnimočný charakter tohto vína, ktorý spočíva v hĺbke, komplexnosti a elegancii, ho radí medzi to absolútne najlepšie, čo táto krajina vína môže ponúknuť. Elixír pochádzajúci z okolia mestečka Montalci

no v toskánskej provincii Siena je svedectvom talianskeho umenia a tradície výroby vína. V tomto blogu sa budeme venovať jeho koreňom, jedinečným vlastnostiam a výnimočnému postaveniu medzi talianskymi vínami.

Korene Brunella

Prvé záznamy o červenom víne nazývanom „Brunello“ pochádzajú už zo začiatku 14. storočia. Prvý vinár z Montalcina, ktorý v polovici 19. storočia začal vedome experimentovať s jednoodrodovým vínom zo Sangiovese, ktoré by bolo vhodné na dlhodobú archiváciu, bol Clemente Santi. A práve jeho vnuk Ferruccio Biondi-Santi ako prvý predstavil modernú verziu Brunella di Montalcino, víno, ktoré viac než dekádu dozrievalo vo veľkých dubových sudoch.

Do konca 2. svetovej vojny existoval jediný producent Brunella - vinárstvo Biondi-Santi, ktoré dovtedy prišlo na trh iba štyrmi ročníkmi - 1888, 1891, 1925 a 1945. Vysoká cena a prestíž tohto vína inšpirovala ďalších vinárov a v 60-tych rokoch, kedy tento región získal štatút DOC, ho už vyrábalo 11 vinárstiev. Tento počet sa každú dekádu zdvojnásoboval a v roku 1980 získalo Montalcino štatút DOCG. Dnes ho už vyrába viac než 200 väčšinou menších vinárstiev, ktoré v roku 2021 uviedli na trh 11.4 milióna fliaš.

Terroir Montalcina

V porovnaní s takmer 17 tisíc ha vysadenej plochy v oblasti Chianti je Montalcino so zhruba 1 200 ha relatívne malá vinárska oblasť. Oblasť Montalcino má jedno z najteplejších a najsuchších podnebí v Toskánsku. Aj tu dopadá na severne orientované svahy menej hodín slnečného svitu a sú vo všeobecnosti chladnejšie než južne orientované svahy. Preto vinice vysadené na severných svahoch dozrievajú pomalšie a majú tendenciu produkovať vína, ktoré sú drsnejšie a aromatickejšie. Naopak, vinohrady na južných a západných svahoch sú vystavené intenzívnejšiemu slnečnému svitu a morským vetrom, vďaka čomu vznikajú vína s väčšou silou a komplexnosťou.

V oblasti Montalcino sa pestujú jedinečné klony Sangiovese, ktoré vznikli v súlade s jej špecifickým terroirom. Práve vďaka nadmorskej výške a podnebiu tu Sangiovese dozrieva plnšie a dôslednejšie než kdekoľvek inde v Toskánsku. Tieto faktory prispievajú k telu, farbe, extraktu a trieslovinám a oproti Chianti má Brunello plnšiu štruktúru s typickou vôňou a chuťou černíc, tmavých čerešní a malín, ale aj čokolády, kože a fialiek. Mnohí Brunello prirovnávajú k burgundskému Pinot noir s hladkými trieslovinami a zrelým ovocným charakterom.

Sangiovese - srdce a duša Brunella

Brunello di Montalcino sa vyrába výlučne z odrody Sangiovese, známej svojou expresívnosťou a univerzálnosťou. Víno tradične prechádza dlhšou maceráciou, počas ktorej sa zo šupiek extrahuje farba a chuť. Po fermentácii dozrieva vo veľkých sudoch zo slavónskeho duba.

Väčšina výrobcov rozdeľuje svoju produkciu na štandardné Brunello, tzv. normale a verziu riserva. Brunello di Montalcino normale sa uvádza na trh 50 mesiacov po zbere úrody, pričom riserva prichádza na trh ešte o rok neskôr. Podľa aktuálnych požiadaviek na zrenie stanovených v roku 1998 musí Brunello pred uvedením na trh zrieť 2 roky v dubovom dreve a minimálne 4 mesiace vo fľaši.


Rosso di Montalcino

Rosso di Montalcino ponúka prístupnejšiu a cenovo dostupnejšiu príležitosť pre tých, ktorí hľadajú esenciu Sangiovese z tejto preslávenej talianskej vinárskej oblasti. Hoci nemá taký potenciál na zrenie alebo komplexnosť ako Brunello di Montalcino, predstavuje skvelý úvod do vín z tejto oblasti.

Presne ako Brunello, aj Rosso sa vyrába zo 100 % Sangiovese, ktoré sa pestuje v rovnako vymedzenej oblasti. Víno však pred uvedením na trh zrie v dubovom dreve iba šesť mesiacov a celkovo jeden rok. To umožňuje výrobcom produkovať víno, ktoré sa na trh dostane skôr, zatiaľ čo ich Brunello dozrieva. V menej ideálnych ročníkoch dokonca niektorí výrobcovia presunú všetko svoje hrozno na výrobu Rosso di Montalcino a Brunello nevyrábajú.

Vášeň v každom dúšku

Ak ste stihli prepadnúť plnosti, výraznej ovocnosti a zamatovej štruktúre, ktoré ponúka Primitivo z juhu Talianska, alebo naopak pevným trieslovinám, komplexnosti a herbálnemu nádychu Barola a Barbaresca z piemontského Nebbiola, možno je čas vyskúšať to najlepšie, čo ponúka toskánske Sangiovese. Jedinečný terroir Montalcina povyšuje Brunello na úroveň dokonalosti, ktorá uchvacuje milovníkov vína na celom svete. Keď si otvoríte fľašku Brunella di Montalcino, vydáte sa na cestu po toskánskych kopcoch a vychutnáte si bohatú históriu a vášeň, ktoré sa skrývajú v každom dúšku.

 

Nedávne články

Cava: španielska šumivá symfónia

Cava: španielska šumivá symfónia

V severovýchodnom kúte Španielska, uprostred slnkom zaliatych viníc Katalánska, vzniká šumivý skvost, ktorý ponúka bohatú symfóniu chutí, tradícií a vinárskeho umenia. Cava si vydobyla svoje pevné

Čítať ďalej