Chianti: výnimočné talianske víno plné histórie a charakteru

Vína z Chianti sú známe na celom svete vďaka svojej výnimočnej kvalite, osobitému charakteru a bohatej histórii. Ich názov je spojený s prekrásnym toskánskym regiónom Chianti, kde sa pestuje a spracováva hrozno na výrobu tohto unikátneho vína. V tomto článku sa zameriame na históriu vín z Chianti, ich klasifikáciu a základnú odrodu hrozna, z ktorej sa Chianti vyrába, teda Sangiovese.

História vín z Chianti

Najstaršie zmienky o víne z tejto oblasti, vtedy ešte často ako bielom víne, siahajú až do 14. storočia. Prvý dôležitý krok prišiel v roku 1716, keď toskánsky veľkovojvoda Casimo III. nariadením špecifikoval oblasť, v ktorej sa víno Chianti môže legálne vyrábať (Castellina, Gaiole a Radda), pričom v tejto dobe už išlo predovšetkým o červené víno. Moderná história tohto vína sa však začala písať až v 19. storočí, kedy sa taliansky vinohradník a politik Bettino Ricasoli začal angažovať vo vytváraní moderného receptu pre vína z Chianti založenom na odrode Sangiovese, v spojení s odrodami Canaioloa a Malvasia.

Začiatkom 20. storočia toto víno získalo takú popularitu, že výroba už nedokázala nasýtiť neustále rastúci dopyt, čo spôsobilo, že oblasť Chianti sa neustále rozrastala a vína pod značkou Chianti sa začali vyrábať aj mimo pôvodnej oblasti, ktorú Casimo III. vymedzil, ako najvhodnejšiu na výrobu vína. To v roku 1924 viedlo k založeniu konzorcia na ochranu typického vína Chianti - Consorzio Chianti Classico, v ktorom sa spojilo 33 vinárov z pôvodnej, „klasickej“ oblasti Chianti s cieľom presadiť prísne pravidlá pre výrobu vína v tomto regióne. Tí si následne za svoj symbol zvolili známeho čierneho kohúta pochádzajúceho z konca 14. storočia, kedy slúžil ako symbol pre Lega del Chianti, politicko-vojenskej organizácie Florentskej republiky, vytvorenej za účelom kontroly nad územím oblasti Chianti.

Chianti Classico: ikona regiónu Chianti

V roku 1932 sa po rokoch úsilia podarilo konzorciu presadiť legislatívu, ktorá formálne rozdelila oblasť Chianti na dve časti - Chianti Classico a Chianti. Oblasť Classico má presne stanovené hranice v srdci regiónu, pričom do veľkej miery kopíruje oblasť špecifikovanú už Casimom III. Okrem toho sa stanovilo aj niekoľko ďalších pomerne prísnych pravidiel pre výrobu vína.

Okrem množstva pravidiel týkajúcich sa pestovania hrozna a vinifikácie, základná požiadavka na to, aby víno mohlo niesť značku Chianti Classico je okrem pôvodu aj to, že toto víno musí obsahovať 80% hrozna odrody Sangiovese. Dnes sa do zmesi pridáva najmä Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Canaiolo, ale aj Colorino, pričom povolené je aj výhradné použitie Sangiovese.

To však nie je všetko. Samotné Chianti Classico má dnes tri kategórie: Chianti Classico, Chianti Classico Riserva a Chianti Classico Gran Selezione (napr. Castello Vicchiomaggio La Prima Chianti Classico Gran Selezione DOCG). Bez toho, aby sme zachádzali do podrobností, „základné“ Chianti Classico musí prejsť aspoň 12 mesiacmi zrenia v sude. V prípade Chianti Classico Riserva sa doba zrenia predlžuje na 24 mesiacov. Chianti Classico Gran Selezione je absolútna špička, pretože sa vyrába z hrozna pochádzajúceho z jedného vinohradu alebo z výberu najlepšieho hrozna s minimálnou dobou zrenia v sude 30 mesiacov.

Chianti DOCG

Vína nesúce značku Chianti DOCG (napr. Duca Di Saragnano Chianti DOCG 2021) pochádzajú z pomerne rozľahlej oblasti medzi Florenciou a Sienou, ktorá obklopuje región Chianti Classico. Táto denominácia zároveň podlieha menej prísnym pravidlám, pričom povinný obsah odrody Sangiovese je znížený na 70%. Samotná oblasť Chianti pozostáva z ôsmich subregiónov, pričom najuznávanejším a najviac exportovaným vínom sú zrejme vína zo subregiónu Rufina, vďaka svojim komplexným a elegantným vínam, ktoré sa rodia v chladnejšej klíme vo vinohradoch položených vo výške až 900 m.

Sangiovese: krv toskánskeho vinárstva

Sangiovese je hlavnou odrodou hrozna používanou pri výrobe vín v oblasti Chianti, pričom má veľmi významné miesto v celom regióne Toskánska, ale aj susednej Umbrie. Hrozno má tenkú šupku a vysoký obsah kyselín, čo prispieva k sviežosti a vynikajúcej štruktúre výsledných vín. K typickým chuťovým vnemom patria červené čerešne, slivky, maliny, jahody a často aj kvetinové a bylinné tóny. S pribúdajúcim vekom môžu tieto vína získavať komplexnejšie chute kože, tabaku, zeme a sušeného ovocia.

Záver

Chianti je ikonické talianske víno, ktoré je výsledkom bohatej tradície výroby vína v Toskánsku. Svojimi osobitými vlastnosťami a historickým významom neustále očarúva milovníkov vína na celom svete. Vďaka svojej sviežej kyslosti, elegancii, rozmanitej chuti a dokonalej univerzálnosti pri párovaní s jedlom si zabezpečilo miesto medzi najobľúbenejšími talianskymi vínami. Či už budete spoznávať rafinovanú eleganciu Chianti Classico, alebo si vychutnáte pohár Chianti DOCG, každá fľaša vám ponúkne nádherný výlet storočiami vinárskej tradície. 

 

Nedávne články

Cava: španielska šumivá symfónia

Cava: španielska šumivá symfónia

V severovýchodnom kúte Španielska, uprostred slnkom zaliatych viníc Katalánska, vzniká šumivý skvost, ktorý ponúka bohatú symfóniu chutí, tradícií a vinárskeho umenia. Cava si vydobyla svoje pevné

Čítať ďalej