Blog

Cava: španielska šumivá symfónia

Cava: španielska šumivá symfónia

V severovýchodnom kúte Španielska, uprostred slnkom zaliatych viníc Katalánska, vzniká šumivý skvost, ktorý ponúka bohatú symfóniu chutí, tradícií a vinárskeho umenia. Cava si vydobyla svoje pevné miesto vo svete šumivých vín a stala sa súčasťou osláv a prostriedkom letného osvieženia nielen v Španielsku, ale ja ďaleko za jeho hranicami. Vydajme sa na cestu po zvlnených viniciach Katalánska, aby sme zistili, ako sa táto symfónia skladá. Pôvod Cavy Korene Cavy siahajú do 19. storočia, keď Josep Raventós na svojich cestách po Európe narazil na vinársky región Champagne a šampanské ho inšpirovalo

Čítať ďalej
Brunello di Montalcino: klenot toskánskych viníc

Brunello di Montalcino: klenot toskánskych viníc

Brunello di Montalcino sa medzi červenými vínami z Talianska týči ako diamant. Výnimočný charakter tohto vína, ktorý spočíva v hĺbke, komplexnosti a elegancii, ho radí medzi to absolútne najlepšie, čo táto krajina vína môže ponúknuť. Elixír pochádzajúci z okolia mestečka Montalci no v toskánskej provincii Siena je svedectvom talianskeho umenia a tradície výroby vína. V tomto blogu sa budeme venovať jeho koreňom, jedinečným vlastnostiam a výnimočnému postaveniu medzi talianskymi vínami. Korene Brunella Prvé záznamy o červenom víne nazývanom „Brunello“ pochádzajú už zo začiatku 14. storočia

Čítať ďalej
Chianti: výnimočné talianske víno plné histórie a charakteru

Chianti: výnimočné talianske víno plné histórie a charakteru

Vína z Chianti sú známe na celom svete vďaka svojej výnimočnej kvalite, osobitému charakteru a bohatej histórii. Ich názov je spojený s prekrásnym toskánskym regiónom Chianti, kde sa pestuje a spracováva hrozno na výrobu tohto unikátneho vína. V tomto článku sa zameriame na históriu vín z Chianti, ich klasifikáciu a základnú odrodu hrozna, z ktorej sa Chianti vyrába, teda Sangiovese. História vín z Chianti Najstaršie zmienky o víne z tejto oblasti, vtedy ešte často ako bielom víne, siahajú až do 14. storočia. Prvý dôležitý krok prišiel v roku 1716, keď toskánsky veľkovojvoda Casimo III

Čítať ďalej
Prišlo leto, najlepší čas na kvalitné Prosecco

Prišlo leto, najlepší čas na kvalitné Prosecco

Talianske Prosecco sa pre mnohých stalo neodmysliteľnou súčasťou letných večerov. Hoci u nás jeho popularita výrazne narástla až v posledných rokoch, jeho história siaha niekoľko storočí dozadu. Odkiaľ sa vzalo Prvá známa zmienka o názve Prosecco sa pripisuje Angličanovi Fynesovi Morysonovi, ktorý ho po návšteve severného Talianska v roku 1593 pod názvom Prosecho zaradil medzi slávne vína Talianska. Pod súčasným názvom Prosecco sa prvýkrát uvádza v básni Aureliana Acantiho z roku 1754. Podľa väčšiny hypotéz pôvod Prosecca siaha až do obdobia starovekého Ríma a jeho predchodcom mohlo byť slávne

Čítať ďalej
Rozlúštenie hádanky pod názvom Frizzante

Rozlúštenie hádanky pod názvom Frizzante

Sekty prinášajú do našich pohárov radostnú atmosféru a skvelé letné osvieženie, ale sú aj neodmysliteľnou súčasťou slávnostných príležitostí. Na etiketách fliaš i v menu reštaurácií sa často stretávame s pojmami ako Frizzante alebo Spumante. Ak ste sa už pozastavili nad otázkou, čo tieto pojmy znamenajú a aký je medzi nimi rozdiel, ale nestihli ste túto záhadu preskúmať, tento článok je určený práve vám. Čo to znamená, ak je víno Frizzante? Frizzante je termín odvodený od talianskeho slova „ frizzare“, čo znamená „iskriť“, a do slovenčiny by sa dal preložiť ako „perlivý“. Sekty, ktoré sú

Čítať ďalej
Barolo a Barbaresco

Barolo a Barbaresco

Barolo a Barbaresco: Poznáte rozdiel? Barolo a Barbaresco sú pravdepodobne dve najznámejšie a najprestížnejšie vína v Taliansku, zhodou okolností obe pochádzajú z regiónu Piemont na severozápade krajiny. Tieto dve vína sa veľmi často navzájom porovnávajú a považujú sa za "kráľa a kráľovnú" vinárskej oblasti Piemont. Skúsme si spolu rozobrať, čím sú Barolo a Barbaresco jedinečné a prečo sú tak veľmi vyhľadávané milovníkmi vína na celom svete. Barolo Barolo je červené víno, ktoré sa vyrába z odrody viniča Nebbiolo. Je známe svojou robustnou a plnou chuťou s tónmi čiernych čerešní, okvetných

Čítať ďalej